Történelem 

Február 25. - A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja

 

 

A történelem nem csupán tudomány, hanem művészet is egyben.

 

 A "Het Vrije Volk" október 24-i számának borítója

 

Az L@JA-Electric COMmunications blogja történelemkutatásokkal kapcsolatos információkat és forrásokat tartalmaz. Egyik fő témánk az 1956-os magyar forradalommal kapcsolatos.

A bejegyzések tájékoztató jellegűek, hogy egy platformot hozzanak létre a történelmi publikációk számára.

 

Az 1950-es évek az emberiség egyik legsötétebb időszaka volt. A Szovjetunió totális diktatúrája megfojtotta Közép-Európa országait. A második világháború után a Szovjetunió megszállta a térséget, majd szatellit államokból álló rendszert hozott létre, amely hatalmas vagyon megfizetésére kényszerült, ezzel tönkretette a térség gazdaságát. Sztálin rendszere a kényszermunkáról és a nehéziparról szólt, amit a közép-európai nemzetek nem ismertek. A szovjet diktatúra ideológiájának is kevés alapja volt a fent említett társadalmakban, így a szovjet vezetésnek bábkormányok létrehozására és hamis választásokra volt szüksége, hogy megszerezze az irányítást ezen országok felett. A kétpólusú világ és a hidegháború szakadékokat, propagandát teremtett és olyan súlyosan csökkentette az életszínvonalat, hogy az egész régiót instabillá tette.

 

Az első három bejegyzés megemlékezésnek készült.

Szeretne többet megtudni és olvasni arról, hogyan érezhetik magukat a kortárs emberek?

Akkor biztonyára kellemesen tölti az idejét, amennyiben nálunk marad.

Kérdése merült fel? Ne habozzon! Forduljon hozzánk bizalommal bármikor!

 

A cikkek alább pdf formátumban letölthetők a címük melletti linkekre kattintva:

 

1. rész Az 1956 október 23-i magyar forradalom a korabeli holland napilapok tükrében - link

 

2. rész Az 1956-os magyar forradalom hollandiai sajtó visszhangja (második rész): „A magyar felkelés” - link

 

3. rész. „A magyar forradalom” hatása a korabeli Hollandia lakosságára, kifejezetten Amszterdamban - link

Az 1956-os magyar forradalom hollandiai fogadtatása - harmadik rész: „A magyar forradalom” hatása a korabeli Hollandia lakosságára, kifejezetten Amszterdamban

Történelem – Amszterdam – Hollandia – Észak-Hollandia –
Budapest – Magyarország

A hidegháború európai forrásai mellett

A huszadik század történelme

Az 1956-os magyar forradalom hollandiai sajtó visszahangja (második rész): „A magyar felkelés”

1956 október és november a hidegháború és a világtörténelem egyik mélypontja volt. Október második felében a bipoláris világ diplomáciai manőverei a világ két térségére irányították a világközvélemény figyelmét. Az ENSZ alapokmányába foglalt nemzetközi jogi megállapodások a semmibe foszlottak szét, amikor a bipoláris világ mindkét félteke a katonai beavatkozás útját választotta. Az 1956-os magyar forradalom és a Szuezi-csatorna államosítása körül kirobbant konfliktusok felkavarták az emberek mindennapjait és megmutatták a nemzetközi egyezmények korabeli értékét. A hidegháború okozta fegyverkezési verseny mellett a Szovjetunió erőltetett nehéziparosítási és rekvirálási programja teljesen kizsigerelte Közép-Kelet-Európa megszállt államait. Az ötvenes évek minden, a Varsói Szerződéshez tartozó szovjet szatellitköztársaság életében a hiányról szóltak. Az alacsony életszínvonal számos zavargáshoz, tüntetéshez és politikai megmozduláshoz vezetett. A lengyelországi poznani események nyújtották a bevezetést az őszi magyarországi történések számára.

Az 1956 október 23-i magyar forradalom a korabeli holland napilapok tükrében

Magyarország egyik nemzeti ünnepnapja, október 23-a mindannyiunk számára a totalitarizmus szörnyűségeinek és a totális diktatúra elleni nyúlt fellépésnek állít monumentális emlékeztetőt. Ezért célom az, hogy a forradalom kirobbanásának korabeli külföldi értékelését kibővítsem a kevésbé ismert Hollandia sajtóorgánumainak ismeretterjesztő célú szemléltetésével a teljesség igénye nélkül.

Megbízható házhoz szállítási szolgáltatás

Minden termékajánlatunkat gyors és biztosított házhoz szállítási szolgáltatással kombináljuk.

Biztonságos online fizetési módok

A Lajaecom különböző biztonságos online fizetési módokat tesz elérhetővé.

Akciós ajánlatok

Akciós termék ajánlatunkat speciálisan az EU országokból szerezzük be.